Η σκληρότητα του νερού εκφράζει το σύνολο των διαλυμένων αλάτων Ca και Mg και εξαρτάται από τα πετρώματα που έχει περάσει το νερό. Διακρίνεται σε ανθρακική που οφείλεται στα όξινα ανθρακικά άλατα και στην μη ανθρακική που οφείλεται στα υπόλοιπα άλατα (χλωριούχα, θειικά, νιτρικά, ανθρακικά). Μεγάλες τιμές σκληρότητας δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Όμως το σκληρό νερό δεν έχει καλή γεύση και δημιουργεί βλαβερές επικαθίσεις αλάτων στις σωληνώσεις και τις συσκευές. Ειδικά στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, λόγω της σκληρότητας, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αυτή δημιουργεί, απαιτούνται διπλάσιες ποσότητες απορρυπαντικών και μαλακτικών και επίσης απαιτείται η χρήση χημικών αποσκληρυντικών.
Η σκληρότητα γενικά καταστρέφει:
- Σωληνώσεις
- Θερμαντικά σώματα
- Θερμοσίφωνες
- Boiler
- Αντιστάσεις πλυντηρίων
- Μηχανές καφέ
- Είδη υγιεινής
Νερό με σκληρότητα ως και 500 mg/l CaCO3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο, αλλά οι πιο καλές τιμές είναι έως 100.
Για την αντιμετώπιση της σκληρότητας χρησιμοποιούνται οι αποσκληρυντές που λειτουργούν με τεχνολογία κλασικής αποσκλήρυνσης ή τα συστήματα εναλλακτικής προστασίας από άλατα της BWT, τα οποία προσφέρουν μαλακό νερό, ενώ παράλληλα διατηρούν στο νερό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του.