Υδάτινο περιβάλλον, ανανεώσιμο αλλά περιορισμένο.

Η ζωή ξεκίνησε στους ωκεανούς και συνεχίζει να αναπτύσσεται στους ποικίλους οικοτόπους του.

Με σχεδόν 100 εκατομμύρια είδη – από το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στη γη, τη μπλε φάλαινα, μέχρι τα πιο μικροσκοπικά βακτήρια θαλάσσιας βιοποικιλότητας – ξεπερνά κατά πολύ αυτά στην ξηρά, ενώ νέα είδη ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.
Οι ωκεανοί έχουν επίσης μια τεράστια επιρροή πάνω μας, καθώς παράγουν το 70% του οξυγόνου μας, απορροφούν τη θερμότητα την οποία αναδιανέμουν, ενώ κυριαρχούν στα παγκόσμια καιρικά συστήματα.

Πλανήτης νερό!

O πλανήτης μας, αντί για πλανήτης Γη θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται πλανήτης Νερό! Αρκεί να σκεφθούμε ότι οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας και αποτελούν το 95% του συνολικού χώρου που διαθέτει για να αναπτυχθεί κάποιο είδος ζωής. Επιπλέον μόνο το 0,02% της συνολικής ποσότητας νερού στον πλανήτη είναι λίμνες και ποτάμια.

Συνετή διαχείριση

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή επιφέρει περιβαλλοντικές πιέσεις στους υπόγειους υδροφορείς και οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στη χώρα μας.

Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εκτός από τη δραστική υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα και τα συνεπακόλουθα φαινόμενα ερημοποίησης, πολλές από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό και για την υποβάθμιση του γεωπεριβάλλοντος. Για παράδειγμα, η νιτρορύπανση (η απόρριψη στο υδάτινο περιβάλλον αζωτούχων ενώσεων στις αγροτικές, γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες) έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην υποβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων.

Οι ανθρώπινες ανάγκες και οι ανάγκες των οικοσυστημάτων

Η καλή διαχείριση και η μέριμνα είναι απαιτούμενα για την εξισορρόπηση των αναγκών και την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων σε κατάλληλη πoιότητα νερού.

Το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων. Τέτοια είναι η ρύπανση των υδάτινων πόρων που μειώνει ακόμη περισσότερο το κατάλληλο για χρήση νερό και η έλλειψη άμεσης πρόσβασης σε πόσιμο νερό για πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στη γη.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι 35.000 άνθρωποι ημερησίως πεθαίνουν από την έλλειψη πόσιμου νερού και από τη μόλυνση των ποταμών, των λιμνών και του υδροφόρου ορίζοντα.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες έως το έτος 2025 το 1/3 της ανθρωπότητας δεν θα έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

Πηγές

UNESCO-IHE Institute for Water Education

Ypeka.gr

National Geographic