Το νερό και η Κλιματική Αλλαγή.

Το νερό είναι το κύριο μέσο με το οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα οικοσυστήματα της Γης και, κατά συνέπεια, τη ζωή των ανθρώπων.

Η ενέργεια από τον ήλιο θερμαίνει τη γη και ο πλανήτης μας αντανακλά μέρος αυτής της θερμότητας πίσω στο διάστημα. Ωστόσο, ορισμένα αέρια της ατμόσφαιρας λειτουργούν όπως το γυαλί στο θερμοκήπιο, επιτρέπουν δηλαδή στην ενέργεια να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα ενώ ταυτόχρονα την εμποδίζουν να διαφύγει.

Ορισμένα αέρια του θερμοκηπίου, όπως οι υδρατμοί, υπάρχουν ούτως ή άλλως στην ατμόσφαιρα. Χωρίς αυτά, η μέση θερμοκρασία της γης θα ήταν υπερβολικά χαμηλή, στους -18ºC αντί των +15ºC που είναι σήμερα.

Οι επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού

Όμως οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ευθύνονται για την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου (CO2, CH4, N2O και O3) στην ατμόσφαιρα, γεγονός που ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος που σχετίζονται με το νερό παρατηρούνται με τις ξηρασίες και τις πλημμύρες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Οι αλλαγές στη συχνότητα των βροχοπτώσεων και οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων, την υγρασία του εδάφους, την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες κ.ο.κ. Έτσι επιδρούν στην ποιότητα του νερού, αλλά και στη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό.

Η προσαρμογή είναι μέρος της λύσης

Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος είναι ο καλύτερος δρόμος προς τη διαχείριση των υδάτων. Απαιτούνται τεχνολογίες νερού και ολοκληρωμένες λύσεις στις κατάλληλες κλίμακες, ώστε η προσαρμογή στην αυξανόμενη μεταβλητότητα του κλίματος να γίνει προς όφελος της βιωσιμότητας του πλανήτη και της ζωής μας.

Επειδή οι επιπτώσεις διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, οι πολιτικές και οι ενέργειες που εστιάζουν στην έρευνα και τις στοχευμένες δράσεις, διαφέρουν αντίστοιχα. Σημαντική είναι η αλληπεπίδραση επιστήμης και πολιτικής, κυρίως λόγω και των περιορισμένων κονδυλίων.

Πρόκειται για την ίδια συνθήκη ακριβώς που επικρατεί και στα μικρά νοικοκυριά. Ανάλογα με τους πόρους που διαθέτουν και τις ανάγκες τους, επενδύουν σε τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν.

Πηγές

Europa.eu/environment

Union of Concerned Scientists