Το ζεστό νερό γερνάει το δέρμα

Έχετε αρχίσει να βλέπετε την ανάπτυξη των πρώτων ρυτίδων στο πρόσωπο και στο λαιμό σας; Κι αυτό συμβαίνει ενώ φροντίζετε τη διατροφή σας και εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα και αντηλιακό;

Είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο ζεστό ντους και ειδικά αν κάνετε συχνά ντους και είστε αρκετή ώρα κάτω από τη ντουζιέρα με το ζεστό νερό.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, τον υποδόριο ιστό και το χόριο.

Η επιδερμίδα αποτελείται κυρίως από τα κύτταρα του δέρματος που φέρουν την κερατίνη, την ίδια ουσία από την οποία είναι φτιαγμένα τα μαλλιά και τα νύχια μας. Τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται κερατινοκύτταρα, παρέχουν στο δέρμα μας άμυνα κατά του περιβάλλοντος και το βοηθούν να συγκρατεί την υγρασία με τη βοήθεια ενός ελαίου που παράγει το σώμα μας.

Το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων του δέρματος μαζί με αυτό το έλαιο, περιβάλουν την κεράτινη στιβάδα και είναι αυτό το στρώμα που πλήττεται κατά τη διάρκεια ενός ζεστού ντους με διάρκεια.

Αφαιρεί τα φυσικά έλαια

Η θερμότητα του ντους κάνει τα έλαια του δέρματος να μειώνονται και μακροπρόθεσμα σε συνδυασμό με τη χρήση σαπουνιού, να εξαντλούνται. Χωρίς αυτά τα έλαια όμως, η υγρασία στο δέρμα διαφεύγει εύκολα οδηγώντας σε ξηρότητα και φαγούρα. Επομένως, όσο πιο γρήγορα τελειώνει ένα ζεστό ντους τόσο το καλύτερο!

Έχει ευθύνη για την αφυδάτωση

Αν έχετε δει το δέρμα σας να κοκκινίζει μόλις βγείτε από το ντους ή να έχει στεγνώσει σχεδόν πριν βάλετε μπουρνούζι ή ακόμη και λίγη φαγούρα, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το έχετε παρακάνει με το ζεστό νερό. Μάλιστα το χειμώνα, ο ξηρός αέρας επιδεινώνει το πρόβλημα, στερώντας την επιδερμίδα από πολύτιμη υγρασία και αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων ρυτίδων.

Πηγές

Health.howstuffworks.com

MedicineNet.com

Inorganic Chemistry, Egon Wiberg, Nils Wiberg