Πόσο νερό χρειάζεται το μωρό μου;

Καθώς ένα μωρό μεγαλώνει η αναγκαία ποσότητα νερού διαφοροποιείται ενώ το παιδί ανακαλύπτει το πολύτιμο αγαθό μέσα από το παιχνίδι.

Για παράδειγμα, ένα χαρούμενο εκπαιδευτικό ποτηράκι θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα το προτρέψει σε μια νέα καλή συνήθεια.

Το νερό στους 6, 9 και 12 μήνες

Οι παιδίατροι σημειώνουν ότι η ποσότητα υγρών και οι ανάγκες σε νερό αλλάζουν όσο τα μωρά μεγαλώνουν.

Οι παιδίατροι σημειώνουν ότι στους 6 μήνες χρειάζονται 150 ml υγρών για κάθε κιλό βάρους, ενώ στους 9 μήνες η ιδανική ημερήσια ποσότητα υγρών πρέπει να φτάνει τα 140 ml για κάθε κιλό βάρους.

Στους 12 μήνες πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 130 ml υγρών την ημέρα για κάθε κιλό βάρους. Βέβαια, η αναγκαία ποσότητα υγρών περιορίζεται ελαφρά, αν η διατροφή τους είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε σχέση με τα εκείνα που καταναλώνουν περισσότερο ξηρές τροφές.

Το νερό είναι αναντικατάστατο

Πολλές μαμάδες διαμαρτύρονται ότι τα παιδάκια τους δεν πίνουν αρκετό νερό και αναρωτιούνται αν οι ανάγκες τους σε νερό μπορούν να καλυφθούν σχεδόν αποκλειστικά με χυμούς.

Οι παιδίατροι τονίζουν ότι το νερό είναι αναντικατάστατο. Γάλα, χυμοί, ζωμοί, γιαούρτι, φρούτα και λαχανικά προσφέρουν πολύτιμους πόρους υγρών στον οργανισμό των παιδιών.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ανάγκη για ενυδάτωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όπως όταν το παιδί έχει πυρετό, διάρροια, κάνει εμετούς ή όταν έχει καύσωνα. Σε αυτές τις συνθήκες, αν και ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα καθορίσει τη χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών, το νερό είναι αναντικατάστατο. Επομένως πρέπει να μάθετε το παιδί σας να πίνει νερό στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων του και οπωσδήποτε μετά από άσκηση.

Πηγές

Safefood.eu

HealthyKids.nsw.gov.au

Iatronet.gr