Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε όταν ασκούμαστε;

Απώλεια υγρών από τον οργανισμό σημαίνει μειωμένη απόδοση. Μάλιστα κορυφαίοι προπονητές και αθλητίατροι ποσοτικοποιούν αυτόν τον κανόνα: απώλεια 2% του σωματικού βάρους σε υγρά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση επιδόσεων έως και 25%.

Η άσκηση πρέπει να αρχίζει όταν ο οργανισμός είναι σωστά ενυδατωμένος. Διαφορετικά δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ είναι πιθανό ο ασκούμενος να έχει ζάλη, λήθαργο και, συχνά, κράμπες. Το νερό βοηθά το σώμα να ασκείται αποτελεσματικά.

Να πίνουμε νερό πριν την προπόνηση;

Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός αισθάνεται δυνατός και μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Η καρδιά δεν χρειάζεται να δουλέψει πιο εντατικά για να στείλει το αίμα στο σώμα. Το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μεταφερθούν πιο αποτελεσματικά στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όταν πρόκειται για ελαφρά άσκηση, μικρής διάρκειας, σε εσωτερικό χώρο, ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός, πιθανόν, να μη χρειαστεί νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά απαραιτήτως πριν και μετά από αυτήν. Εάν όμως ιδρώνετε πολύ, θα πρέπει να πίνετε νερό και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι ειδικοί συνιστούν στους αθλητές να πίνουν αρκετά υγρά μια μέρα πριν την προπόνηση. Ειδικά, μία με δύο ώρες πριν την άσκηση να πίνουν περίπου 0,5 ml και 15 λεπτά πριν 0,3 ml νερό.

Το νερό στη διάρκεια της άσκησης

Επίσης το νερό κατά τη διάρκεια της πολύωρης άσκησης, ειδικά σε εξωτερικό χώρο (π.χ. δρομείς, ποδηλάτες κ.ά.) είναι απαραίτητο ώστε ο αθλητής να αξιοποιήσει στο έπακρο τα οφέλη της προπόνησης και να αισθάνεται καλά κατά τη διάρκειά της. H συνιστώμενη ποσότητα υπολογίζεται γύρω στα 0,2 ml κάθε 15 λεπτά, ενώ άλλο τόσο απαιτείται 30 λεπτά μετά την άσκηση.

Πηγές

Αbout.com/health

SparkPeople