Κανόνες για ασφαλή διατροφή

Για την υγεία του οργανισμού μας δεν αρκεί μόνο η καλή διατροφή, αλλά και η τήρηση κανόνων σε όλες τις διαδικασίες που την αφορούν: από το πλύσιμο των χεριών και των σκευών που χρησιμοποιούμε, μέχρι τη φύλαξη των τροφίμων.

Επίσης, είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, αβγά ή θαλασσινά. Ορισμένα φαγητά, όπως οι σούπες και τα βραστά, πρέπει να φθάνουν στη θερμοκρασία των 70°C κατά το μαγείρεμα. Σε ό,τι αφορά το κρέας, το μαγειρεύουμε τόσο, ώστε ο ζωμός να είναι καθαρός. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα στη θερμοκρασία των 70°C, αποτελεί ένα είδος εγγύησης για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το νερό στην προετοιμασία του φαγητού

Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με καθαρό νερό και σαπούνι, πριν πιάσουμε τα τρόφιμα. Επίσης, είναι απαραίτητο να πλένουμε όλες τις επιφάνειες, τα σκεύη και τα εργαλεία που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Το ωμό κρέας και τα θαλασσινά πρέπει να φυλάσσονται χωριστά από όλα τα άλλα τρόφιμα. Επίσης, να χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία και δοχεία φύλαξης για τα ωμά τρόφιμα.

Είναι σημαντικό, να χρησιμοποιούμε καθαρό κατάλληλα επεξεργασμένο νερό για την παρασκευή του φαγητού. Έτσι, διασφαλίζουμε την ποιότητα, αλλά και τη γεύση του.

Επίσης, πλένουμε καλά με καθαρό πόσιμο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα αν πρόκειται να αναλωθούν ωμά. Ποτέ δεν καταναλώνουμε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης. Έτσι, προστατεύουμε τον οργανισμό μας και διατηρούμε ένα καλό επίπεδο υγείας.

Πηγές

World Health Organization

European Food Information Council