Η σωστή ενυδάτωση για τους αθλητές

Η σωστή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω στην απόδοση ενός αθλητή. Οι ειδικοί λένε ότι μόλις 2% απώλεια υγρασίας μπορεί να επηρεάσει την απόδοση.

Ένας απλός τρόπος να διαπιστώσει ο αθλητής αν λαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού είναι να ζυγίζεται πριν και μετά την προπόνηση.

Ποια όμως είναι η συνιστώμενη ποσότητα νερού για κατανάλωση κατά την προπόνηση των αθλητών; Υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το άθλημα π.χ. δρόμος αντοχής και άρση βαρών;

Οι ειδικοί απαντούν ότι η κατανάλωση νερού εξαρτάται από τον ατομικό μεταβολισμό, την ποσότητα ιδρώτα, το κλίμα και το επίπεδο της άσκησης. Ωστόσο, μια συνήθης σύσταση με την προϋπόθεση ότι ο αθλητής είναι πλήρως ενυδατωμένος πριν την προπόνηση ή το αγώνισμα, είναι να πίνει περίπου 250 ml νερού κάθε 10 έως 20 λεπτά. Εάν ιδρώνει περισσότερο από το μέσο όρο ή αν αγωνίζεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αυτή η ποσότητα θα πρέπει να αυξηθεί.

Πρακτικές συμβουλές

Υπάρχουν δοχεία νερού που έχουν μετρητές οι οποίοι βοηθούν στο να θυμάται ο αθλητής πόσες φορές ξαναγεμίζει το δοχείο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να παρακολουθεί πόσο νερό καταναλώνει. Μπορεί επίσης να ορίσει μια ειδοποίηση κάθε 90 λεπτά, που θα του υπενθυμίζει ότι πρέπει να πάρει ένα άλλο γεμάτο μπουκάλι ή ποτήρι νερό.

Το καθαρό, πόσιμο νερό είναι πάντα απαραίτητο και είναι ασφαλέστερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή ποτού, που μπορεί να επιβαρύνει τη φυσική κατάσταση του αθλητή με περιττά στοιχεία και επιπλέον θερμίδες.

Πηγές

Pediatrics.org (Αmerican Academy of Pediatrics)

British Medical Journal