Η σημασία του νερού κατά την άσκηση

Η υποτίμηση των αναγκών σε ποιοτικό νερό, ιδίως κατά την έντονη αερόβια άσκηση, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην απόδοση.
Αν δεν γίνει σωστή ενυδάτωση 72 ώρες πριν την έναρξη της άσκησης ή της προπόνησης, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα έως επικίνδυνα συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι η μείωση απόδοσης και αντοχής, αίσθημα κόπωσης, ζάλη, αδυναμία, μέχρι και θερμοπληξία.

Πώς μετράμε την απώλεια υγρών

Η διαφορά βάρους του σώματός μας, πριν και μετά την προπόνηση, μας δείχνει την απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν προσθέσουμε και την ποσότητα νερού που καταναλώσαμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, βρίσκουμε τη συνολική απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η αναπλήρωση υγρών

Η αναπλήρωση των υγρών πρέπει να γίνεται σε τακτικές δόσεις, κάθε 10 – 15 λεπτά, ενώ η ποσότητα του νερού ή των υγρών που προσλαμβάνονται εξαρτώνται από την ένταση της άσκησης, την κατάσταση του οργανισμού, τις συνθήκες του περιβάλλοντος και άλλες παραμέτρους.
Οπότε, η πιο σωστή συμβουλή για τη λήψη υγρών σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση είναι ότι πρόκειται για μια προσωπική υπόθεση και καλό είναι κάθε ασκούμενος να συμβουλεύεται ειδικό διαιτολόγο.

Οι τραυματισμοί

Οποιαδήποτε αερόβια άσκηση που απαιτεί μεγάλη ένταση, όπως η ποδηλασία και το τρέξιμο, οδηγεί πολύ συχνά σε καταπονήσεις του οργανισμού και τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος. Είτε πρόκειται για επαγγελματία αθλητή είτε για ερασιτέχνη, κάθε αθλητής πρέπει να είναι σωστά ενυδατωμένος, σε καλή φυσική κατάσταση για να διαθέτει ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα.

Επομένως, είτε αθλείστε περιστασιακά είτε προπονείστε συστηματικά, οι ειδικοί συνιστούν να είστε εφοδιασμένοι με ένα ή περισσότερα μπουκάλια νερό στις προπονήσεις σας, για να αυξάνετε την απόδοσή σας και να απολαμβάνετε
την άσκησή σας!


Πηγές

Performancebike.com

Bicycling.com

Cyclingtips.com.au

Cyclist.gr