Η βιομηχανία του νερού

Τα τελευταία χρόνια ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Citigroup, UBS, Deutsche Bank, Credit Suisse και μεγιστάνες ενισχύουν τις θέσεις τους στην αγορά του νερού.

Οι επενδύσεις τους σε μετοχές εταιριών διαχείρισης και επεξεργασίας νερού και οι εξαγορές τους σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης με υδροφόρους ορίζοντες κινούνται με αυξητική τάση.

Νερό, μια αξία σε άνοδο

Οι προοπτικές της παγκόσμιας βιομηχανίας νερού, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα «δείχνουν» προς το νερό. Aποτελεί μια αγορά που αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 4% – 6%, ενώ η αξία της εκτιμάται σε 650 δις. δολάρια, με το 50% να αφορά δημόσιες εταιρίες κοινής ωφέλειας.

Για την κατανόηση των μελλοντικών τάσεων αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η ζήτηση για νερό αυξάνεται και θα συνεχίσει με σταθερούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή η διαθεσιμότητα πόρων στον πλανήτη μειώνεται.

Η παγκόσμια κατανάλωση νερού διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια και οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν ότι το 2025 το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης δεν θα έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού

Λόγω της σημαντικής ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η μελλοντική ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς νερού θα έρθει από τις high-end τεχνολογίες επεξεργασίας.

Τέτοιες είναι οι βελτιώσεις στις διαδικασίες διήθησης και υπερδιήθησης (δηλ. φίλτρανσης και υπερφίλτρανσης), που επεξεργάζονται το νερό με μηχανικά μέσα και χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Οι μέθοδοι αυτές απομακρύνουν από το νερό αιωρούμενα στερεά σωματίδια μεγέθους έως και κάτω του ενός μm (micron).

Σημαντική θέση από άποψη ζήτησης, έχει και η αποσκλήρυνση νερού. Ειδικά στην Ελλάδα, το νερό έχει σχετικά αυξημένη αλκαλική σκληρότητα (πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο). Ενώ η ιδιότητα αυτή του νερού δεν συγκαταλέγεται στις επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, εν τούτοις συνεπάγεται σημαντικές, ενίοτε, φθορές στο βιομηχανικό εξοπλισμό εξαιτίας των επικαθήσεων αλάτων που δημιουργούνται κατά μήκος των διαδρομών από τις οποίες διέρχεται το νερό στη διάρκεια των διαφόρων κατεργασιών που το χρησιμοποιούν. Στις περιπτώσεις αυτές, η αποσκλήρυνση δίνει λύσεις που εξαργυρώνονται κυρίως μέσω της αύξησης του μέσου χρόνου ζωής του εξοπλισμού και της μειωμένης ανάγκης συντήρησής του.

Άλλες τεχνικές επεξεργασίας νερού, είναι οι παρακάτω:

Αντίστροφη όσμωση: διαδικασία κατά την οποία το νερό διέρχεται από ημιπερατή μεμβράνη για την απαλλαγή του από ιχνοστοιχεία, χλώριο και μικροβιακό φορτίο Η πιο διαδεδομένη χρήση της αντίστροφης όσμωσης είναι κατά την αφαλάτωση, δηλαδή τη διαδικασία αφαίρεσης αλατούχων ουσιών από το νερό για την ανάκτηση πόσιμου νερού από θαλασσινό.

Συστήματα απολύμανσης UV και όζοντος: οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για την απολύμανση του νερού σε σχέση με τη χρήση χλωρίου για τον σκοπό αυτό. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) καταπολεμά και εξουδετερώνει το μικροβιακό φορτίο στο νερό. Επίσης, το όζον χρησιμοποιείται συχνά στην απολύμανση νερού κλειστών κυκλωμάτων και πύργων ψύξης. Οι μέθοδοι αυτές βρίσκουν συχνά εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι νερού σε όλα τα στάδια των βιομηχανικών κατεργασιών που το χρησιμοποιούν, είναι απαραίτητοι για την παρακολούθηση και τήρηση προδιαγραφών ποιότητας των τελικών προϊόντων.

Πηγές

ΒWT (www.bwt-group.com)

Goldman Sachs Environmental Markets Group, summit on “Water: Emerging Risks & Opportunities” (2013)

S-Net Global Water Indexes