Οι μύθοι του νερού και η αιώνια νεότητα

Ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain είπε ότι η ζωή μας θα ήταν απείρως πιο ευτυχισμένη αν γεννιόμασταν στα 80 και σταδιακά προσεγγίζαμε τα …18. 

Ξεκινώντας από την ελληνίδα θεά της νεότητας, την Ήβη, που λουζόταν στα ιαματικά νερά της περιοχής των Πατρών για να διατηρήσει την αιώνια νεότητά της, η μυθολογία, η ιστορία και η παράδοση έχουν πολλές αναφορές σχετικά με το νερό, που χαρίζει δύναμη, ίαση και ευεξία.

Οι Υάδες, νύμφες με θεϊκή καταγωγή, ήταν πνεύματα των πηγών και των κρηνών και από τα νερά τους αντλούσαν τη νεότητά τους.

Στα ύδατα της Στυγός βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα για να γίνει αθάνατος, αλλά ως γνωστόν τον κρατούσε από την «αχίλλειο πτέρνα», η οποία αποδείχτηκε τελικά το μόνο τρωτό σημείο του.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου, η θεά της ομορφιάς, Αφροδίτη, αναδύθηκε μέσα από τα νερά, στα ανοιχτά της θάλασσας των Κυθήρων. 

O Μέγας Αλέξανδρος, λέγεται, ότι είχε ψάξει για ένα ποτάμι που θεράπευε τις φθορές του σώματος από την ηλικία.

Κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα μ.Χ., ένας βασιλιάς γνωστός στους Ευρωπαίους ως Prester John, απόγονος ενός εκ των τριών μάγων, ότι είχε ανακαλύψει την πηγή της νεότητας, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς μύθους.

Εκείνος που είχε συνδέσει το όνομά του με την αναζήτηση της πηγής της νιότης είναι ο Ισπανός εξερευνητής Juan Ponce de Leon, ο οποίος φέρεται να την ανακάλυψε τον 16ο αιώνα στη Φλόριντα.

Τα παραπάνω εντάσσονται εν πολλοίς στο φάσμα του μύθου και μια τέτοια πηγή νεότητας μπορεί να μη βρεθεί ποτέ. Όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που κάποιος μπορεί να κάνει σήμερα χρησιμοποιώντας νερό για να λειάνει τα σημάδια του χρόνου!

Πηγές

National Geographic

Encyclopaedia Britannica